Το Ναύπλιο ή Ανάπλι το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Ναύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης, ο οποίος στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε τη Ναυπλία.

O ίδιος ο λόφος του Παλαμηδιού, οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Ο Παλαμήδης πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, αλλά δεν επέστρεψε. Κατηγορήθηκε από τον Οδυσσέα για προδοσία και δολοφονήθηκε. Για να εκδικηθεί, ο πατέρας του Παλαμήδη, Ναύπλιος, έστειλε τους υπόλοιπους γιους του να ξελογιάσουν τις γυναίκες των αρχηγών των Ελλήνων. Υπέκυψαν όλες πλην της Πηνελόπης.

Το Παλαμήδι

Το Παλαμήδι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το 1714 για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές και ναυτικές επιχειρήσεις των Βενετσιάνων. Ακολουθεί τη φυσική γραμμή του λόφου και γίνεται ένα με το τοπίο γύρω του. Το κάστρο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο Παλαμήδι, ύψους 216 μέτρων, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και ελέγχει τον Αργολικό κόλπο.

Το κάστρο σχεδίασε Giaxich και κατασκεύασε ο Γάλλος LaSalle. Το σχέδιο του Φρουρίου βασίζεται σε σύστημα αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων οι οποίοι αναπτύσσονται κλιμακωτά στον άξονα Δύσης-Aνατολής και συνδέονται μεταξύ τους με τείχη. Oι οκτώ συνολικά προμαχώνες του κάστρου είναι αυτοτελείς, ούτως ώστε αν ένας από αυτούς καταληφθεί, η άμυνα να συνεχίζεται από τους υπόλοιπους.

Παλαμήδι Ναύπλιο

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Τουρκο-Ενετικού πολέμου, το 1715, οι Τούρκοι εισέβαλαν με 100,000 άντρες στο Παλαμήδι που έπεσε στα χέρια τους μετά από προδοσία του LaSalle, του ίδιου του στρατιωτικού μηχανικού που το είχε επιμεληθεί.. Tο Παλαμήδι εκτός από σπουδαίο φρούριο αποτέλεσε και τόπο φυλακών. Το 1834 φυλακίζεται στο Παλαμήδι για 11 μήνες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, για εσχάτη προδοσία από το καθεστώς της Αντιβασιλείας.

Ο θεωρούμενος ως χώρος της φυλακής του Κολοκοτρώνη ένα βαθύ μπουντρούμι – αποθήκη, μέσα στο βράχο, στο οποίο μπαίνει κανείς σκυφτός.

Παλαμήδι Ναύπλιο

Ο Κολοκοτρώνης και με τον θρύλο για τα 999 σκαλιά του Παλαμηδιού, αφού σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση το χιλιοστό σκαλοπάτι το έσπασε το άλογο του Γέρου του Μωριά.

Οντως μια ανηφορική κλιμακωτή σκάλα ενισχυμένη με μικρές πολεμίστρες οδηγεί στη ΒΔ πλευρά του Φρούριου και συνδέει το κάστρο με την πόλη. Η σκάλα αυτή, στη σημερινή της μορφή, κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα από καταδίκους φυλακισμένους στο Παλαμήδι υπό την επίβλεψη του βαυαρικού στρατού. H κλίμακα αυτή, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, στην πραγματικότητα έχει 857.

Παλαμήδι Ναύπλιο

Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862) και του Γεωργίου Α΄ (1863-1913) το Παλαμήδι αποτελεί την πιο απάνθρωπη φυλακή στον ελληνικό χώρο που λειτούργησε εκεί ως το 1926 περίπου. Επιπλέον το Παλαμήδι ορίζεται ως τόπος εκτελέσεων και μια γκιλοτίνα, προερχόμενη από τη Μασσαλία, τοποθετείται στο κεντρικό πλάτωμα του φρουρίου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπου οι μελλοθάνατοι παρακολουθούσαν για τελευταία φορά λειτουργία. Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη, ενός ληστοπειρατή πραγματοποιείται το 1833. Το 19ο αιώνα γινόταν περίπου 25 εκτελέσεις το χρόνο.Η λαιμητόμος έπαψε να λειτουργεί το 1913.

Το 1962 χαρακτηρίζεται το Παλαμήδι ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.