Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων.

Συρος, Κυκλάδες

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι χτισμένος από το 300 μ.Χ στον ομώνυμο λόφο ο οποίος δεσπόζει στην Ερμούπολη. Τα μεγαλύτερα χωριά οπως ο Γαλησσάς, η Αληθινή και ο Φοίνικας. διατηρούν την αρχοντιά της πρώτης Ελληνικής αστικής τάξης του 19ου αιώνα. Ο πατριάρχης του Ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκος Βαμβακάρης, συνέδεσε το όνομα του και τη καλλιτεχνική του δημιουργία –Φραγκοσυριανη-.με τη Σύρο.

Ο πατριάρχης του Ρεμπέτικου Βαμβακάρης

Στο δρόμο προς Άνω Σύρο και λίγο μετά τον αγροτικό οικισμό Κυπερούσσα βρίσκεται η Σπηλιά του Φερεκύδη. Για να φτάσει κανείς στη σπηλιά ακολουθεί ένα μικρό χωμάτινο δρομάκι που αρχίζει να κατηφορίζει οδηγώντας σε ένα μαγευτικό κυκλαδίτικο τοπίο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό και με θέα τον καταγάλανο ορίζοντα του Αιγαίου.

Ο δρόμος για το σπήλαιο

Στη σπηλιά αυτή τον 6ο αιώνα π.Χ. διέμενε ο θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος Φερεκύδηςγιός του Βάβυος, από την Σύρο κατά τους χειμωνιάτικους μήνες.

Ο Φερεκύδης ανέπτυξε τη δική του κοσμολογική θεωρία που επηρεάστηκε από τις ορφικές ιδέες, τη θεωρία του Θαλή, τη μυθολογική Θεογονία του Ησιόδου και τις δοξασίες των ιερέων της αρχαίας Aιγύπτου.

Μέτρησε τον Ήλιο και θεωρείται ο εφευρέτης το πρώτου ηλιακού ρολογιού.

Ο Φερεκύδης ένας από τους πρώτους Έλληνες πεζογράφους γραφει σε ιωνική διάλεκτο. Μυθογράφος όντας, παρουσιάζει στο έργο του τους θεούς να εκδηλώνονται με ανθρώπινο ήθος. Στο έργο για τη φύση με τον περίεργο τίτλο «Επτάμυχος» ή «Πεντέμυχος», αναπτύσσεται μια φανταστική ιστορία σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου. Η ιστορία αυτή έχει χαρακτήρα μυστικιστικής θεογονίας. Η Επτάμυχος Θεοκρασία ή Θεογονία που είναι προσωπική εκδοχή της θεογονίας με σκοπό να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα καταγωγής και ονομασίας των θεών. Η φιλοσοφικη του προσεγγιση ειναι βασισμενη σε τρια κοσμογονικά στοιχεία, Ζας- Χρόνος-Χθονίη, τρεις Θεοί που «ήσαν αεί», δηλαδή υπήρχαν ανέκαθεν μέσα στο Σύμπαν και εξ αυτών γεννήθηκε η πρώτη θεϊκή γενεά, η «Πεντάμυχος».

Στη σπηλιά του Φερεκύδη

Ο Φερεκύδης στο έργο του αυτό θεωρεί ως αιώνιες αρχές των όντων το Δία, τον αέρα, το χρόνο και τη γη και δέχεται τη μετεμψύχωση, όπως ερμηνεύουν κάποιες του αλληγορίες οι νεοπλατωνικοί.. Σύμφωνα με τη θεωρία του ο Δίας δημιούργησε τον κόσμο από τον χρόνο. Δηλαδή ο χρόνος παρήγαγε τον αέρα, ο αέρας τη φωτιά και η φωτιά το νερό. O ίδιος υποστήριζε πως το πρωταρχικό στοιχείο ήταν η γαία , ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα με έναν σοφό ο οποίος εμφανιζόταν ως υποστηρικτής του τελευταίου εκ των τεσσάρων στοιχείων, μετά το ύδωρ του Θαλή, τον αέρα του Aναξιμένη και το πυρ του Hράκλειτου.

Οταν ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης επέκτεινε την κυριαρχία του και στη Σύρο, ετσι ο Φερεκύδης βρέθηκε στη Σάμο όπου δίδαξε τον ίδιο τον Πυθαγόρα.

Ήταν τέτοια η αγάπη και η ευγνωμοσύνη του Πυθαγόρα προς τον δάσκαλο του, που όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Φερεκύδη εσπευσε στη Σύρο ωστε να πάρει τη σορό του και να επιβάλει να ενταφιαστει στο ιερο νησι της Δήλου αφού οι τότε ιερείς τον κατετάσσαν ως άθεον και κατά της τότε θρησκείας.