Οι επιθέσεις της 1ης Απριλίου το 1955 ήταν μια σειρά ενεργειών από την ΕΟΚΑ που οδήγησαν στην έναρξη της Κυπριακής επανάστασης για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού. Με ταυτόχρονες εκρήξεις σε πολλά σημεία όπου βρίσκονταν Βρετανοί τη νύχτα 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου, η ΕΟΚΑ αιφνιδίασε τις Βρετανικές Αρχές αλλά και τον Κυπριακό λαό.

Στη Λεμεσό η έκρηξη σημειώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη και στο Βρετανικό στρατόπεδο της Επισκοπής. Η περιοχή της Λεμεσού υπέστη σοβαρές ζημιές από τις εκρήξεις.

Στη Λευκωσία, στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό, τα τοπικά γραφεία διοίκησης και τις εγκαταστάσεις πίσω από το στρατόπεδο του Wolseley με συντονιστή τον Μάρκο Δράκο.

Στη Λάρνακα, στο αστυνομικό τμήμα, στα κτίρια της τοπικής διοίκησης, στο δικαστικό μέγαρο, στο σπίτι του αστυνομικού επιθεωρητή, στο σπίτι του Επιτρόπου Muftizade.

Στην Αμμόχωστο, στην αποθήκη του στρατοπέδου, τη δεξαμενή καυσίμων του σταθμού φρουρίου της Δεκέλειας από τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, ο πρώτος νεκρός του αγώνα Μόδεστος Παντελή, πέθανε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε ηλεκτροφόρα καλώδια που τροφοδοτούσαν στρατόπεδο έξω από τον οικισμό Αυγόρου.

Οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από διανομή φυλλαδίων της ΕΟΚΑ, καλώντας τους Κύπριους να συμμετάσχουν στον Εθνοαπελευθερωτικό Αγώνα. Μετά τις εκρήξεις της 1ης Απριλίου, οι  Αγγλικές δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή και αρκετά στελέχη της ΕΟΚΑ συνελήφθησαν.

Ήταν η 1η Απριλίου 1955 η ημέρα που σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας των Αθηνών με πύρινες εκπομπές του ενίσχυε σημαντικά το εθνικό φρόνημα των αγωνιζομένων για την ελευθερία τους Κυπρίων. Η Βρετανική Κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε για τις εκπομπές με διάβημα του Πρέσβη της στην Αθήνα Sir Charles Peake προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Για ήρωες, όπως τον Μάρκο, τον Ανδρέα και τον Μιχαήλ, ο χρόνος που κυλά από την απουσία τους δεν ενεργεί καταλυτικά, γιατί η πρώτη ύλη που συνθέτει την προσωπικότητά τους είναι παρμένη από την αιωνιότητα.

Εξάλλου ποιος ύμνος εις την ελευθερία είναι αρκετός για την αυτοθυσία ενός 17χρονου έφηβου. Ενός παιδιού που ανταλλάσσει την χαλαρότητα των μαθητικών θρανίων με την σκληρότητα του ανταρτοπόλεμου…το ελπιδοφόρο μέλλον με τον υπέρ πίστεως και πατρίδος θάνατο! Όταν με λέξεις ζωγράφιζε ένα μονοπάτι για να τον φτάσει στη Λευτεριά, ο ποιητής Βαγορής μας δίδασκε την τόλμη και ο ήρωας Ευαγόρας την αυταπάρνηση.

Ήταν η 1η Απριλίου 1955 η ημέρα που σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου
Ήταν η 1η Απριλίου 1955 η ημέρα που σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου

Όσο οι Ευαγορές και οι Γρηγόρηδες αυτού του τόπου θα ξεμακραίνουν στο χωροχρόνο, τόσο η μορφή τους θα φεγγοβολει στους αιώνες των αιώνων. Αθάνατοι!