Η λέξη Halloween «All Hallows Evening», δηλαδή η βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου. Προέρχεται από την αρχαία αγγλική λέξη για τον Άγιο «Hallow». Στην πορεία, συντομεύθηκε σε Halloween, αναφερόμενη στην γιορτή των ολων των Αγιων.

Οι Άγιοι Πάντες ξεκίνησαν να εορτάζονται το 609 μ.Χ., στις 14 Μαΐου. Ο Πάπας Γρηγόριος 4ος μετακίνησε τον εορτασμό την 1η Νοεμβρίου. Αυτό έγινε επειδή η πόλη της Ρώμης δεν μπορούσε να στεγάσει τον μεγάλο αριθμό των πιστών που συνέρρεαν τον Μάιο και επιλέχθηκε μια ημερομηνία τον χειμώνα για λιγότερο κόσμο… ή απλα για να συμπέσει με τις αρχαίες δοξασίες γύρω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το Halloween γορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, συνήθως μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό» φαντάσματα ή μάγισσες και επισκέπτονται σπίτια και ζητούν κέρασμα treat για να μην κάνουν σκανταλιά trick.

Το σύμβολο της γιορτής είναι η κούφια κολοκύθα η οποία σκαλίζεται έτσι ώστε να παίρνει ανθρώπινη μορφή ενώ μέσα στην κολοκύθα υπάρχει ένα αναμμένο κερί.

Η γιορτή αυτή δεν έχει να κάνει με τις Απόκριες, αφού έχει μια μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim που σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού. Η περιοδος που οι δαίμονες και τα πνεύματα των νεκρών περιπλανιούνται στη γη… αν και στη σημερινή της μορφή ασχολείται περισσότερο με διασκέδαση.

Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών, το ανθρώπινο και το υπερφυσικό… τα πνεύματα, οι ψυχές των νεκρών επιστρέφουν στα σπίτια τους και οι οικογένειες άφηναν έξω από το σπίτι τροφή για να τα κατευνάσουν.

Οταν οι Ρωμαίοι κατακτούν τους Κέλτες παίρνουν προίκα τη Δρυιδική γιορτή Samhain. Ένα από τα έθιμα που οι Κέλτες μεταφέρουν κατά το Samhain ήταν να τριγυρνούν στους δρόμους με κολοκύθες τις οποίες γέμιζαν με ανθρώπινο λίπος. Όσο λοιπόν θερμαινονταν τα καζάνια για τα λίπος, οι Δρυίδες χτυπούσαν τις πόρτες των τοπικών αρχόντων και φώναζαν «Trick or Treat» «τέχνασμα ή θεραπεία». Αν ο άρχοντας σκόπευε να προσφέρει κάποια «θεραπεία».δλδ. λιπος, ήταν μια ανθρωποθυσία… ισως κάποιον από τους υπηρέτες ή και κάποιο από τα μέλη της οικογένειας. Η ανταμοιβή για την «θεραπεία» θα ήταν μια κολοκύθα γεμάτη με ανθρώπινο λίπος και θα την άναβαν, έτσι ώστε ο καθένας μέσα στο σπίτι να ήταν προστατευμένος από τους δαίμονες που κλήθηκαν κατα το Samhain. Οι Δρυίδες διεδιδαν ότι αν δεν έδιναν καλόπιασμα το σπίτι θα αντιμετωπίζε τα προβλήματα. Θα ζωγράφιζαν ενα κύκλο με ένα εξάκτινο αστέρι από αίμα στην πόρτα του σπιτιού και αυτό θα προσέλκυε τους δαίμονες και όλες τις κατάρες που θα επικαλούνταν οι Δρυίδες κατά τη διάρκεια του Samhain.

Είτε δεχθούμε τη θεωρία ανθρωποθυσιας για την προέλευση του λογοπαίγνιου είτε το «πείραγμα ή κέρασμα», το θέμα είναι ότι βασίζεται στη συνήθεια να αφήνουν γλυκά και τρόφιμα οι άνθρωποι για τις ψυχές. .

Το Halloween συνδέεται με υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, ενω η μαγεία είναι στο ζενίθ. Στην εποχή μας το Halloween ειναι παγκόσμια γιορτή αλλά και μπίζνα. Στολές, αξεσουάρ και κολοκύθες πωλούνται κατά εκατομμύρια. Στις ΗΠΑ το ένα τέταρτο όλων των γλυκών που πωλούνται ετησίως αγοράζεται αποκλειστικά για το Halloween!!!