Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν τον έλεγχο πολλών πλέον περιοχών.

Οι τούρκικες υπηρεσίες προπαγάνδας επιλέγουν να δείξουν τούρκους στρατιώτες να εμφανίζονται σαν από μηχανής θεοί και να  φροντίζουν γυναίκες και παιδιά.

Αφετηρία της κρίσης στη Συρία ήταν ένα κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας τμήμα του φαινομένου που το 2011 ονομάσαμε «Αραβική Άνοιξη». Σύντομα, όμως, η κύρια μορφή του έγινε η ένοπλη δράση ισλαμιστικών οργανώσεων με ανάμειξη και υποστήριξη ξένων δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ αλλά και χώρες της Δυτικής Ευρώπης θεώρησαν ότι μια αλλαγή κυβέρνησης στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο φιλοδυτική κατεύθυνση ενώ θα στερούσε τη Ρωσία από μια σύμμαχο. Η Τουρκία, που στήριξε και εξόπλισε μέρος της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, θεώρησε ότι θα μπορούσε τρόπον τινά να εντάξει τη Συρία στη δική της στρατηγική επιρροή.

Οκτώ χρόνια μετά, ένας πόλεμος που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου, μαίνεται εκτός ελέγχου.

Η Τουρκία επεδίωκε από καιρό μια μεγάλης κλίμακας εισβολή, θεωρώντας ότι θα εξουδετέρωνε έτσι και το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Γνώριζε ότι αν και οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να διατηρηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, πιο πολύ ηθελαν να απεμπλακούν, ιδίως από τη στιγμή που είχαν χάσει τη δυνατότητα αλλαγής κυβέρνησης.

Την εισβολή στη Συρία έφερε ο κυνισμός της Ευρώπης

Η Τουρκία γνωρίζει ότι η εισβολή και η στρατιωτική της δράση δεν μπορεί να είναι απεριόριστη… ήδη δρομολογούνται κάποιες χλιαρές πολιτικές εξελίξεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Παρόλα αυτα θα προσπαθήσει να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα, κάτι που ήδη αποτυπώνεται σε μια πολύ βίαιη επέμβαση με σημαντικό αριθμό θυμάτων.

Smoke rises over the Syrian town of Tel Abyad, as seen from the Turkish border town of Akcakale in Sanliurfa province, Turkey, October 10, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας ανέχεται την τουρκική εισβολή, αφού και στο παρελθόν έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα στην Τουρκία να επεκτείνει κατά το δοκούν τις επιχειρήσεις υποτιθέμενης προστασίας της ασφάλειας της εντός του συριακού εδάφους….

Το Τουρκικο χέρι που όπλισε το στηρίξαμε όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι…

Η τουρκική εισβολή στη Συρία, πράξη παράνομη όπως και όλες οι προηγούμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές. Η εισβολή στη Συρία δεν μας θυμίζει μόνο την εισβολή του 1974 στην Κύπρο αλλά και τις αντιφάσεις που διέπουν την διεθνή κοινότητα για παρεμβάσεις… μια Ευρωπαική Ένωση που με τον κυνισμό της επέφερε την αδυναμία της για πραγματική λύση του προβλήματος.